Home | Contact

Archief column 

Stemondersteuning

Het wordt de hoogste tijd dat er door de politieke partijen een vorm van stem-ondersteuning wordt ontworpen en aan de bevolking wordt aangeboden. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik zie aankomen dat bijna iedereen die zich ertoe bekwaam voelt en niks om handen heeft, zich voor de spiegel een stevige politieke carriere gaat toekennen.

Ik schat (overdreven) in, dat er zo’n tien nieuwe afsplitsingen en splinternieuwe partijen aan de huidige lijst worden toegevoegd. Met originele namen, die iik niet zou durven presenteren. Dat heeft logistieke gevolgen, maar ook praktische, in de Kamer zelf. De lange banken waar leden van dezelfde fractie tot nu toe naast elkaar zaten, behoren straks tot het verleden. We krijgen de oude schoolbankjes in de Kamer: met klaplessenaars, die ook instemming en afkeuring kunnen begeleiden. Allemaal verschillende kleurtjes. Geen inktpotjes natuurlijk. Daar kun je de scheldmodder niet in bewaren.

Hoe dan ook: het zal er totaal anders gaan uitzien. Als alle dromen van alle kandidaten uitkomen en alle beloften een volmaakt firmament hebben gevormd, dan komt het moment van de keuze door het volk. Ik schrijf dit aan het eind van het oude jaar, dus alles is nog niet duidelijk, maar het staat vast, dat komende maart de keuze bij de verkiezingen ridicuul groot wordt. Let op mijn woorden: Trump zal er belist aandacht aan besteden.

Heel veel aparte bankjes komen er, met een mevrouw of meneer, die de kiesdeler net gehaald hebben. Ze groeten elkaar vriendelijk ’s morgens, openen hun lessenaartje en besturen ons vanuit hun unieke eenzaamheid. Ze kijken goed rond wie er aanwezig zijn en tellen de linkse en rechtse neuzen. Zo nu en dan staat er zo’n lijsthouder op met een wapperend papiertje , loopt een blokje rond en keert voldaan terug. Niet zeuren, het betaalt goed. En in de koffiepauze loop je wat rond om te vernemen of er nog wat leuks is of aan zit te komen.

En we laten het allemaal gebeuren, officieel. Het is heel begrijpelijk dat ze niet over alle onderwerpen iets aparts te melden hebben, maar welke kant moeten ze opkijken als het ijkwezen van ons land aan de orde is. Wie daar een boeiend en opruiend verhaal over kan houden, krijgt pluspunten. Maar als ze zelf hun hobby behandelen, zit de helft van de gekozenen buiten gehoorsafstand koffie te drinken. Moet dit zo in ’s lands vergaderzaal?

Eerlijk gezegd zou ik tegen de verkiezingstijd wel eens wat meer willen weten van die dure verkruimeling van de volksvertegenwoordiging. Stemvoorlichting. Vooral omdat de praktijk leert, dat tenslotte toch vanaf elk solistisch lessenaartje een groter politiek onderdak wordt gekozen bij het stemmen. Er wordt gdeald, dat kan niet anders. Maar hoe? Dat moeten we als kiezers weten. U kunt niet zeggen dat u niet gewaarschuwd bent. Graag gedaan.

     

Anne van der Meiden

 
HOME | CONTACT | HTML | CSS | 2010 Wendelcom |