Home | Contact

Archief column 

Kloof zonder brug

Een hartverwarmend bericht op de radio: Er wordt bij de overheid een heftig protest namens enkele miljoenen ouderen gedeponeerd. Het moet afgelopen zijn met die waanzinnige discriminatie tussen burgers met en zonder een elektronische toerusting.

Heel veel ouderen kunnen de ontwikkelingen op elektronisch gebied gewoon niet volgen. Ze snappen de techniek niet, ze moeten met een loep de krankzinnig kleine cijfertjes, tekstjes en knopjes ontrafelen. Het app’en gaat hen slecht af. Dat alles vertegenwoordigt een wereld waar ze niks mee te maken willen hebben.

Op het moment dat ze denken dat het werkt, slaat de storing toe. De schade-telefoon-juffrouw berispt, vernedert, raffelt af om van het gezeur af te zijn. ‘U moet wat met de stekker heen en weer rommelen.’ Typisch antwoord van een officiŽle klachten-behandelaar. Er zit humor in dat vak.

Er is te veel van alles, te intens, onnodig ingewikkeld. Een E-boek of Facebook gaat nog wel, maar terzake communiceren met de belasting via het scherm vergt enkele jaren studie. Zeker, de jeugd is op eenjarige leeftijd al met de kleine handjes over een scherm aan het wrijven en uit de box lachen de kleinsten al om de filmpjes op hun mini-schermpjes. Natuurlijk zijn er domme kleinen, die op snoertjes kauwen en knopjes afbijten maar dat heb je met bejaarden ook, die bezig zijn het benul te verliezen en hun gehoorapparaten voor knabbelnoten aanzien.

Hoe dan ook: de overheid moet wakker worden genaakt voor een groot communicatieprobleem. Laat het weer gewoon worden. Iets lezen op het scherm, prima. Flinke letter graag. Willen ze wat van ons hebben, schrijf dan, minstens met een 10 pts letter. Gewoon alles in het Nederlands. Geen commerciŽle mengvormen invoegen. De afzender moet duidelijk zijn. Geen telefoontjes van mensen die ook al in code-woorden spreken: Toets een hekje? Timmer een hekje, zul je bedoelen! Of bedoelt U: ‘Scoor een hekje?’ Ook denkbaar, als je er geen hebt. Ik heb niet gevraagd om opties, die ben ik al lang kwijt. En gooi die bestraffende beledigingen van het scherm: Ga terug! Nu afsluiten! En vooral deze: ‘geen gegevens gevonden!’, ook al zitten ze er al jaren in.

Natuurlijk heb je luie en domme mensen, maar we moeten ons realiseren dat de ongeletterdheid snel toeneemt. Om maar niet van de Macula Degeneratie te spreken, die enorme progressie kent in ons land. Juist onder oude mensen. De wereld wijkt voor hen. En de benen willen niet meer mee om het in te halen. En over de kloof hangt geen brug.

Ik geef graag toe dat dit een zielige column is, maar het is ook de bedoeling medelijden op te wekken met een vergeten, belastingbetalende bevolkingsgroep. Houd uw elektronische trucjes maar voor u. Doe er onderling maar spelletjes mee, maar spreek me gewoon rustig toe in begrijpelijk Nederlands. Gooi die kromme Engelse termen er uit. En vooral: doe het allemaal niet zo snel, alsof de duivel je op de hielen zit.

Ik moet er mee ophouden, want ik geloof dat de printer weer eens leeg is. Ook zoiets. Een tip: haal de inktcassette eruit, flink schudden, dan kun je er nog wel een maand mee verder. Er loopt overal slecht volk rond, dat de restanten van de inkt er uithaalt en die er weer instopt bij een ander. Rap verdiend, dat wel. Hoort dat ook bij ouder worden: je overal mee bemoeien en naar om maken? Zal wel, en wat dan nog?
 

Anne van der Meiden

 
HOME | CONTACT | HTML | CSS | © 2010 Wendelcom |