Home | Contact

Archief column 

Retro

Misschien hebt u het nog niet gemerkt bij uzelf, maar het kan heel goed zijn dat u zo nu en dan doelwit bent van de moderne retro-cultuur. Een virus dat plotseling de kop opsteekt, maar een kort tijdje agressief is en dan zonder fanfare vertrekt. Niks ernstigs, gaat wel over.

Iets van vroeger klopt dringend aan de deur: een smaak, een stijl, een mode-voorwerp. Toen plotseling hevig IN, nu onverklaarbaar hopeloos UIT. En Joost zal weten waar het ineens vandaag komt, laat staan waar het plotseling weer naar toe verdwijnt.

Slimme ondernemers en reclamemakers weten ervan. In de etalage van een meubelzaak zie je plotseling die goeie oude Gispenstoel weer staan: een statusstoel van een jaar of veertig geleden. Glimmend staal, zwart leer. Hij is er weer. De liefelijke nostalgie doet haar werk, maar pas op, u bent wel een paar extra euro’s kwijt. Sla niet meteen alarm, want retro’s veroorzaken slechts beperkte, incidentele aanvallen van het verleden op een modern mens, die natuurlijk helemaal niet terug wil naar de bloeitijd van Gispen en naar oude auto’s of naar een mode, die blijkbaar nog niet helemaal afgerekend heeft met de tijd van toen.

Aan het eind van een jaar kun je ook zo’n retro-aanval krijgen: ‘Had dit niet en had zo niet …’, het ‘echte’ keert niet terug, maar lijkt even weer echt beleefbaar te zijn. Er is alleen valse schijn van een nooit terugkerend moment. Alles gaat immers onherroepelijk voorbij. De Prediker uit de bijbel heeft volstrekt gelijk. Er is niets, dat echt beklijft. Voor alles is er een bepaalde tijd, zeker, en die is ook dan echt geldig. Maar teruggaan kan niet, wij kunnen immers niet-niet veranderen. We jammeren met Rhijnvis Feith dat niets hier blijvend is: alles, hoe schoon ook, zal eenmaal vergaan. Voorgoed weg. Dat is geen doemtaal, maar werkelijkheid. Elke tijd, elke stroming, elk geloof gaat een tijd mee en dan is er wat anders. Koop je die mooie retro-stoel, dan treedt er een soort radar in werking. Met die stoel stond U in een andere wereld. U kunt niet eens meer aan een echte retro onderdak bieden. Een garantie van her-beleving van die goeie oude tijd bestaat niet echt. Hooguit een vleug van herinnering, een glimlach van herkenning. Ik geef toe: dat kan heftig zijn. Die mooie dingen van toen kunnen geliefde dragers zijn van goede herinneringen en je hebt er wat voor over om die ontmoeting van toen een reprise te geven.

Of ik er zelf ook last van heb? Nou, nee, niet echt, alleen: ik zoek nog een retro-fiets met opstap-pinnen aan het achterwiel. Als u ergens … En ga aan het eind van het jaar niet retro-zeuren: die dienstplicht moet helemaal niet op dat Rats-Kuch-en-Bonen niveau her-ingevoerd worden. Er bestaat geen vreemdelingenlegioen dat de orde in Syrië kan herstellen, er is behoefte aan grote werkverschaffingsprojecten en dat soort stoere gepraat, maar er is geen geld voor.

 Maar er is nog iets anders aan de hand. En dat is wel nieuw vergeleken met vroeger. Nooit is de wereld in staat geweest zoveel vernieuwingen op allerlei gebied in zo’n snelle periode te realiseren. Nooit is er in zo’n snel tempo over alles wat we konden denken, geloven en maken zo’n ingrijpende vernieuwingsgolf gegaan. Niks krig meer de tied volwassen te worden, te riepen, loat stoan oald te worden. De nieje auto van vandage, lig oawer dree joar nich biej ’t schroot op ’n bealt. Allang vort: ’n dobbelsteenke asse of zo en keender goat zölf noar school met dee zelfsturende wegwerp-autootjes. En woar bi-j zölf dan nog? Leuke opoe en oma in ’n glazen opvanghoes? Of biej-staandbeeld wörden in ne retro-etalage van nen groten weenkel? Met Nostalgie, met ‘vroggerzeerte’, kom iej in dee leste moanden van ’t joar ok nich wied. Hoal zölf ’t stuur stief vaste in de haande. Wedden, dat ’t niejjoar wordt?

 

Anne van der Meiden

 
HOME | CONTACT | HTML | CSS | © 2010 Wendelcom |